לוח שנה

29

30

31

מדידות גיאוכימיות של קליפות ביצי דינוזאורים בנות 75 מיליון שנים- פרופ' חגית אפק השתתפה במחקר חדשני שפורסם בעיתון SCIENCE ADVANCES

פברואר 15, 2020
קטע מקליפת הביצה של דינוזאור מהמין טרודון. באדיבות דרלה זלינסקי

פרופ' חגית אפק, חוקרת גיאוכימיה מהמכון למדעי כדור הארץ השתתפה במחקר חדשני שכלל מדידות איזוטופים בקליפות ביצי דינוזאור לזיהוי טמפ' גופם.

המחקר פורסם בעיתון היוקרתי SCIENCE ADVANCES ועמו שלל פרסומים בתקשורת הישראלית.

פרופ' אפק:

"כדי לראות איפה על הרצף האבולוציוני התפתחה היכולת המטבולית לחמם את הגוף נערכה אנליזה של ביצי דינוזאורים משלושה מינים שונים – שניים מהם ממין הקרוב אבולוציונית לעופות והשלישי ממין קרוב אבולוציונית לזוחלים. ראינו שתכונה זו התפתחה מהר מאוד, קרוב להתפצלות מן הזוחלים. השתמשנו בשיטה הגיאוכימית 'איזוטופים מצומדים', כדי למדוד את הטמפרטורה שבה נוצרו הביצים. במקביל, מדדנו את טמפרטורת הסביבה באזור על ידי אנליזה של איזוטופים מצומדים בצדפות מאותה תקופה. בשלושת מיני הדינוזאורים, גם במין שמבחינה אבולוציונית קרוב לציפורים וגם במין שקרוב לזוחלים, טמפרטורת הגוף שנמצאה הייתה גבוהה מטמפרטורת הסביבה, בין 35 ל-40 מעלות צלזיוס. כלומר, זיהינו בדינוזאורים התפתחות מוקדמת של היכולת המטבולית לשלוט בטמפרטורת הגוף.

...

מחקר מסוג זה תפקידו לספק את הסקרנות שלנו, כי דינוזאורים מציתים את הדמיון. אם המחקר הזה יגרום לילד שמתעניין בדינוזאורים להתעניין גם בגיאוכימיה, מילאתי את תפקידי".

למאמר המלא

מקורות ישראליים:

במחקר היו שותפים ד"ר רובין דוסון, ד"ר דניאל פילד וד"ר פינצ'לי הול מאוניברסיטת ייל, פרופ' דרלה זלינסקי מאוניברסיטת קלגרי וד"ר פרנסוא תריין ממוזיאון טירל המלכותי לפלאונטולוגיה.