פרסום באולפן YNET מציג את עבודתם של ד"ר יואב בן דור וד"ר שלומי ויינר שפורסמה ב Earth Surface Processes and Landforms: תיארוך של משקעים במדבריות עתיקים | המכון למדעי כדור הארץ

22 יולי, 2021

השיטה שקובעת את גיל החול ומלמדת על שינויי אקלים קיצוניים בעבר

חוקרים מהאוניברסיטה העברית הצליחו למצוא כי החולות באזורים מדבריים באפריקה ובאוסטרליה עתיקים משסברו עד כה וכי היווצרותם התרחשה במקביל לשינויים אקלימיים משמעותיים במרחב. מהתוצאות עולה כי גיל המדבריות הוא כמה מיליוני שנים לפחות, וכי ניתן לעשות שימוש בשיטה החדשה שיצרו לצורך תיארוך של מדבריות עתיקים.

במסגרת מחקר שפורסם לאחרונה בעיתון המדעי "Earth Surface Processes and Landscapes", שילבו חוקרים למדעי כדור הארץ מהאוניברסיטה העברית ומאוניברסיטת לוזאן שבשוויץ, ד"ר יואב בן דור וד"ר שלומי ויינר, שיטות שונות המשמשות לתיארוך של משקעים וסלעי משקע בעולם, באמצעות מודל חדשני המדמה את תנועת הדיונות במדבר תחת מגוון רחב של תרחישים סביבתיים. ניתוח נתונים ממדבר קלהרי שבאפריקה וממדבר סימפסון שבאוסטרליה, באמצעות המודל, המחישו כי חולות המדבריות עתיקים ממה שהוצע בעבר, וכי גילם הוא לפחות כמה מיליוני שנים.

חולות נודדים במדבר הקלהרי שבדרום אפריקה. מדידות ריכוזי האיזוטופים הקוסמוגניים המצטברים בהם מאפשרים לתארך את הופעתם בנוף
(צילום: פרופ' ארי מטמון)

לכתבה בYNET