ברקים ושיטפונות: הקשר בין השדה החשמלי האטמוספרי למזג אוויר קיצוני בישראל

25 נובמבר, 2024
.

מחקר חדש שנערך בהובלת דר' רועי יניב, בשיתוף עם דר' אסף הוכמן ופרופ' יואב יאיר מאוניברסיטת רייכמן, חושף כיצד ניטור שדות חשמליים אטמוספריים יכול לשפר את חיזוי אירועי מזג אוויר קיצוניים. ממצאי המחקר מסייעים באיתור סימנים מקדימים לאותם אירועים קיצוניים, מה שישפר את יכולת החיזוי בזמן אמת, במיוחד באזורים המועדים לשיטפונות בזק ולשינויים פתאומיים במזג האוויר, כמו אזור הנגב.

חיזוי מזג אוויר קיצוני הוא אחד האתגרים שניצבים בפני מטאורולוגים וחוקרים בכל רחבי העולם. אירועי מזג אוויר קיצוניים, במיוחד בתקופה של תנודתיות אקלימית גוברת, עלולים להיות בלתי צפויים ובעלי השפעות מרחיקות לכת. עם זאת, נראה כי הושגה התקדמות בנושא, הודות למחקר החדש ששם דגש על שדות חשמליים באטמוספרה והתפקיד שאותו הם ממלאים בהתרחשות של אותם אירועים.

המחקר, פורסם בכתב העת Atmospheric Research ובמהלכו ערכו החוקרים בחינה מדוקדקת של מערכות מזג אוויר חורפיות בלחץ נמוך, המכונות "שקעים קפריסאים", בנגב הצחיח. מחקר זה חושף תובנות חדשות לגבי תפקידו של השדה החשמלי האטמוספרי, בכל הנוגע להתרחשותם של אירועי מזג אוויר חורפיים קיצוניים, מה שעשוי בתורו לספק יכולות חיזוי באזורים המועדים לשיטפונות בזק ולשינויים פתאומיים במזג האוויר.

 

למאמר המלא

קישור לכתבה בנושא ב - ynet 

קישור לכתבה בנושא ב- PHYSORG